Mijn favorieten

Meest gestelde vragen bij de aankoop van een woning

De woningmarkt is in beweging. In het afgelopen kwartaal zijn er fors meer woningen in verkoop gekomen. Momenteel staan er zelfs ca. 42 % meer woningen in verkoop dan een jaar geleden. Hoe werkt het aankopen van een woning nu? Via onze meest gestelde vragen praten we je bij.  

Vraag 1: Hoe doe ik een bod op een woning?
De verkopers van een woning bepalen samen met een makelaar hoe de verkoopprocedure eruit ziet. Bij veel animo kan gekozen worden voor een biedingstermijn. Kandidaten moeten dan voor een bepaalde tijd een bod doen op een woning, via een biedingsformulier of digitaal via bijvoorbeeld ‘Move’.

Vraag 2: Wanneer ben ik in onderhandeling?
In een iets minder krappe woningmarkt komt meer ruimte voor onderhandeling. Je bent in onderhandeling als de verkopende partij een tegenbod doet op jouw voorstel. Dit betekent dus dat je nog niet in onderhandeling bent bij het uitbrengen van een bod.

Vraag 3: Is het de verkoper toegestaan de vraagprijs te verhogen tijdens de onderhandeling?
Hoewel dit niet voor de hand ligt mag dit wel. Een kandidaat koper kan zijn of haar bod ook verlagen tijdens een onderhandeling.

Vraag 4: Moet de verkoper met mij in onderhandeling als ik het eerste bod uitbreng?
Nee. De verkoper mag zelf bepalen met wie hij in onderhandeling wil gaan. Tip: voeg bij het uitbrengen van een bod een begeleidende brief toe met wat informatie over jou en eventueel je gezin. Verkopers krijgen zo meer gevoel bij ‘het gezicht achter het bod’. Dit kan positief werken, vooral als er meerdere biedingen op een woning worden gedaan.

Vraag 5: Wanneer is de koop definitief?
Zodra koper en verkoper het eens zijn over de verkoopprijs, ontbindende voorwaarden en leveringsdatum worden deze afspraken vastgelegd in een koopovereenkomst. De koper heeft na het tekenen van het contract nog drie dagen bedenktijd.
Wil jij meer weten over de aankoop van een woning? Een aankoopmakelaar kan je helpen in je zoektocht en onderhandelingstraject.
 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring