Mijn favorieten

Help! Hoe koop ik mijn eerste huis?!

Starters hebben het lastig in de huidige woningmarkt. Weinig eigen geld, wellicht een studieschuld en wie starter is op de woningmarkt is vaak ook starter op de arbeidsmarkt. Hoe maak je je kansen op een woning zo groot mogelijk? Deze 5 tips helpen je op weg.

Tip 1: Breng je wensen goed in kaart
Zorg dat je goed weet waar je naar op zoek bent. Wil je een grote keuken of werk je veel thuis? Door je woonwensen helder te hebben weet je op welke ruimtes je moet letten in je zoektocht en bij een bezichtiging. Daarover later meer.

Tip 2: Inzicht in je financiële situatie
Als je weet wat je wil moet je helder krijgen wat je kan. Via online tools krijg je vaak al een aardig beeld, maar neem zeker ook contact op met een hypotheekadviseur. Die kijkt vrijblijvend hoe jouw financiële plaatje er uit ziet. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar inkomen, eigen middelen en eventuele schulden, maar ook naar welke maximale maandlasten bij jou passen.
 

Tip 3: Ben alert!
In deze woningmarkt moet je vaak snel schakelen. Zorg dat makelaars in jouw regio weten wie je bent en waar je naar op zoek bent en stel een alert in op Funda. Komt er een woning in de verkoop die jou aanspreekt: plan dan direct een bezichtiging in en rijd vast eens langs het huis.

Tip 4: Een goede bezichtiging
Bij veel woningen kun je maar één keer een bezichtigen. Zorg dat je je goed voorbereid door de advertentie goed door te lezen en vooraf je vragen te noteren. Bekijk ook de foto’s en plattegronden zorgvuldig. Kijk tijdens de bezichtiging goed naar de ruimte en hoe deze, indien nodig, naar jouw wensen aan te passen is.

Tip 5: Een passend bod doen
Vraag na een bezichtiging altijd de lijst van zaken en vragenlijst van de woning op. In de vragenlijst kunnen details staan die vragen oproepen en in de lijst van zaken zie je welke items eventueel over te nemen zijn. Ga bij het doen van een bod goed na hoeveel potentie de woning voor jou heeft en hoe lang je hier in zou kunnen blijven wonen. Geef eventueel in een brief aan de verkopers aan waarom jij zo graag in dit huis zou willen wonen.

Lijkt het je fijn eens met een makelaar over dit traject te praten? Neem gerust eens contact op met een van onze makelaars. Wij kijken geheel vrijblijvend mee naar jouw situatie. 


 
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring